top of page
HVAD KAN JEG LAVE MED MIN COLLIE...
Skrevet af Helle

En collie er en meget alsidig hund, så der er næsten ikke grænser for, hvad den kan lære. Med de korrekte træningsmetoder kan man tit komme meget længere, end man troede, da man startede. Der er kun få farer forbundet med at opstarte forskellige aktiviteter, og en af dem er, at man risikerer at blive så bidt af det, så man bliver helt afhængig. Et godt træningskammeratskab med sin hund er direkte vanedannende :-))))))

 

HVALPEMOTIVATION

En af de første aktiviteter, man skal starte med er hvalpemotivation. Det er en unik oplevelse for hvalpen. Uanset hvad man vil lave eller ikke lave med sin hund senere hen, så skal man ikke lade sin hvalp gå glip af dette kursus. Det hører simpelthen med til den almene dannelse.

Bliver man glad for denne slags aktivitet, så har DKK også kurser for unghunde og voksne hunde, så man står aldrig uden tilbud. Man fortsætter med at møde nye hunde og nye mennesker, der også interesserer sig for hunde.

 

LYDIGHED

Det siger næsten sig selv - og dog. Selvfølgelig skal hunden lære at gå lydighed, men det er jo ikke kun det. Man får chancen for at lære sammen med hunden, knytte stærkere bånd og i det hele taget have det rigtigt sjovt. På banerne møder man en masse andre hundetrænings-freaks, med hvem man kan udveksle ideer og tanker. Bliver man bidt af det kan man stille op til lydighedskonkurrencer - LP - hvor man kan arbejde sig frem til et championat. Og det er bestemt ikke umuligt med en collie! Indenfor Collieklubben er der dygtige lydighedsfolk, som meget gerne stiller sig til rådighed for de nye, men det skader selvfølgelig ikke, at man selv tør tage nogle initiativer :-))) Hunden må ikke konkurrere, før den er 10 mdr. gammel.

 

AGILITY

Er man til noget med noget mere fart på, så er agility måske sagen. Man kan starte fra hunden er ganske ung, så den kan få den grundlæggende viden, men bla. spring og slalom er et no go, førend hunden er udvokset. Vi har superdygtige agilityfolk i Danmark, så der er noget at se op til, men man behøver jo ikke at stile efter det. Der er mange mennesker, som går til agility for morskabens skyld. I agility bliver hundene delt op efter højde, så konkurrencen bliver mere fair.

 

RALLY LYDIGHED

I rally lydighed bruger man de grundlæggende principper fra lydigheden, men selve banen ser anderledes ud. Banen består af 10 - 20 momenter afhængigt af sværhedsgraden, og det er tilladt og ønskværdigt, at føreren taler til og roser hunden under udførelsen. Hunden må ikke konkurrere, før den er 10 mdr. gammel. Rally lydighed er relativt nyt i Danmark i forhold til almindelig lydighed, men det er en aktivitet i vækst, så der er efterhånden rigtig mange, som dyrker den sport.

 

HTM

Heelwork to music er for dem, der kan lide gode vibrationer :-) Også denne aktivitet er relativ ny i Danmark, men den har vakt stor interesse i Danmark, så der er efterhånden mange som dyrker denne hundesport. HTM er lydighedsarbejde til musik med selvvalgte programmer. I nogle konkurrencer skal der være indlagt faste øvelser, andre består af ren free style. Det er nyt og det er sjovt.......og det er en fornøjelse at betragte!!!

 

HYRDNING

Er du mere til natur og friske briser, så er der muligheden for at finde en flok får og søge tilbage til colliens rødder - og hyrde så skørterne flyver og kinderne bliver røde. Der bliver tilbudt hyrdekurser forskellige steder i landet, så både en selv og hunden kan lære det. Instinkterne ligger i de fleste af collierne, det skal bare fremelskes.....og man kan blive overrasket nogen gange - selv den mest yndige collie kan indeholde tonsvis af hyrdeinstinkt - du ved det ikke, før du prøver det :-)

 

SPOR

Lykkes hyrdningen ikke helt, og forsvinder fårene ind i skoven, så er det godt at have en sporhund til at snuse dem op...og surprise...collierne har også næser :-))) I den gængse opfattelse er det ikke den første race, der træder frem i lyset, når man tænker spor - men faktisk så både kan og vil collien meget gerne deltage i denne aktivitet. Og de er dygtige til det. Det er en fantastisk oplevelse både for hund og ejer, og hunden bliver lykkelig, når den når til vejs ende. Vil man se en glad og veltilpas hund, så byd den op til en spordans i skoven - du vil ikke fortryde det!!! Mange kredse og specialklubber tilbyder sportræning, og bliver du bidt af det, kan man gå op til sporprøver.

NOSEWORK

Nosework er en af de sidste nye officielle aktiviteter, man kan frekventere med sin hund.

Nyhedens interesse for at det er blevet en officiel aktivitet henvender sig nok mest til individet i den ene ende af snoren (mennesket), for jeg er sikker på, at alle hunde har dyrket denne aktivitet, lige siden den dag de blev født, bare under mere "uofficielle" former :-)))

Sagt det, så ligger denne aktivitet lige til højre pote.............eller rettere - hundens næsebor, som, vi jo alle ved, er langt bedre kalibreret end det menneskelige modstykke. Aktiviteten går grundlæggende ud på, at hunden skal lære at skelne mellem forskellige dufte.

 

SVØMNING

Nogle collier kan faktisk godt lide vand :-) I dag kan man finde en del steder, som tilbyder hundesvømning. Svømning er en sund motionsform for hunde. Der bliver involveret en masse muskelgrupper og det slider ikke på knoglestrukturen. Man kan godt starte op med en voksen hund, så der er ingen grund til at opgive på forhånd, hvis man først for øjnene op for denne disciplin, når hunden er voksen. Er det derimod en aktivitet, man har kendskab til i forvejen, er det en stor fordel, hvis man starter, mens hunden stadig er i hvalpestadiet. Det er vigtigt at følge de udstukne forholdsregler på stedet. Svømning anbefales også til forskellige former for genoptræning, eller hvis der fokuseres på træning af bestemte muskelgrupper.

 

UDSTILLING

Har I læst lidt rundt omkring på min hjemmeside, har I allerede fundet ud af, at vi har udstillet en del tidligere. Inden man starter med at gå til udstilling, er det en fordel, at man tilmelder sig ringtræning først, så man får styr på, hvad det hele går ud på, inden man befinder sig i ringen. Udstilling er meget udbredt indenfor DKK. Selve udstillingen er opdelt i kvalitetsbedømmelsen og konkurrencebedømmelsen. Man udstiller sin hund for en autoriseret dommer, og derefter får man udleveret en nedskreven kritik/vurdering af hunden og modtager en præmieringsgrad. Derefter vurderes hundene mod hinanden og der findes en vinder. Nogle af dem, der prøver at udstille, løber bagefter skrigende væk - men rigtigt mange ender op med en direkte afhængighed :-))

 

OG HVAD ER DER SÅ TILBAGE........

Jamen det som vores collier elsker - dejlige lange gåture i skoven eller på stranden, hvor man kan nyde den friske luft. Det er ikke kun sundt for legemet, men også det skønneste syn for øjnene, når man kan se sin smukke collie få vind i skørterne og løbe rundt og boltre sig, som var den evigglad og evighvalp......og når man kommer hjem fra gåturen, hvad er så bedre end at ligge og nusse på sofaen med dem man holder af!!!!!

Kan man ikke nå den lange tur en dag, så kan man få hunden til at underholde sig selv lidt, mens den går og snuser sig frem til mad eller godbidder, som man har spredt udover græsplænen. Man kan finde en bog frem om cirkuskunster, tips og tricks for hunde og lære hunden et nyt trick, eller man kan investere i aktivitetslegetøj, som findes i mange udgaver. 

En anden ide kan være, at man finder en passende legekammerat til hunden, som den kan mødes med fra tid til anden. Det giver lidt afveksling i hverdagen, og hunden bliver træt på en dejlig måde.

Tag altid hunden med så tit som du kan. Hunden nyder samværet - og mon ikke også du gør det?

bottom of page